Download app Vacatures
Menu
Sluit

Wat is huidkanker?

Huidkanker ontstaat doordat goedaardige huidcellen veranderen in kwaadaardige huidcellen. De cellen gaan zich delen en vermenigvuldigen, vaak op lichaamsdelen die veel in de zon komen of ooit zonverbrand zijn. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort onder mensen met een blanke huid. De meeste huidkankers ontstaan op oudere leeftijd.

Huidkanker en melanoom

Er zijn vele soorten huidkanker, die er ieder weer iets anders uitzien. UV-licht (zonlicht) heeft invloed op het ontstaan van huidkanker. Daarom komt huidkanker vaak voor op het gezicht, de handen, armen en benen en het bovenlijf. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, die zich kan uitzaaien. Zo’n 12% van alle huidkankers bestaat uit een melanoom. Jaarlijks krijgen zo’n 7000 mensen te horen dat ze een melanoom hebben. Daarvan zijn de meeste mensen tussen de 30 en 60 jaar oud.

Wat is de levensverwachting?

Daar kunnen we geen algemene uitspraak over doen. Dit hangt namelijk sterk af van de fase waarin we een melanoom ontdekken. Zijn we er op tijd bij, kunnen we snel starten met behandelen en zijn er geen uitzaaiingen? Dan is de kans op genezing groot. Laat gekke plekjes op de huid of moedervlekken die onrustig zijn altijd controleren door uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen voor nader onderzoek naar ons Centrum.

Wanneer onderzoek melanoom

Team huidkanker

Onze vriendelijke professionals werken samen aan vroegdiagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk ontmoet u ze binnen ons Centrum.

Veelgestelde vragen over huidkanker
Wat is een melanoom?

Huidkanker is wereldwijd bij mensen met een blanke huid de meest voorkomende vorm van kanker. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidkankers. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Een melanoom kan ontstaan op de ‘schone’ huid of vanuit een bestaande moedervlek. Het melanoom kan overal op de huid ontstaan, ook op de hoofdhuid of voetzool.

Waaraan herken je een melanoom?

Het plekje/vlekje/moedervlek heeft één of meerdere van deze kenmerken:

  • Grillige randen. Dus geen mooi strak randje erlangs
  • Gekke vorm. Niet mooi rond of ovaal
  • Een mix van verschillende kleuren (donker en licht)
  • Groter dan 6 millimeter
  • De vlek is er plotseling óf een bestaande (moeder)vlek begint opeens te veranderen, jeuken of groeien
Gaan er mensen dood aan een melanoom?

Helaas wel. Wordt een melanoom pas ontdekt als deze al is uitgezaaid, dan kun je eraan overlijden. Zijn we er vroeg bij, dan is de kans op genezing heel groot.

Is een melanoom erfelijk?

Dat kan. Komen er melanomen voor in de directe familie, dan is dat een extra reden om (moeder)vlekken jaarlijks goed te laten controleren. Het kan zijn dat we u adviseren om na het huidonderzoek onder controle te blijven bij ons Centrum.

Is huidkanker altijd een melanoom?

Zeker niet. Er zijn vele vormen van huidkanker. Slechts zo’n 12% van alle huidkankers is een melanoom.

Is het huidonderzoek pijnlijk?

Nee, het onderzoek is niet pijnlijk. We gebruiken bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek de nieuwste apparatuur; de 360 WB Vectra. U staat voor de camera en met het apparaat maken we 92 3D-foto’s van het hele lichaam. Op basis van die beelden én aanvullend huidonderzoek door de huidarts krijgt u snel meer duidelijkheid. Is er wel of geen sprake van een melanoom? Soms verwijderen we (na verdoving) een moedervlek voor nader onderzoek.

Kan ik ook ergens anders voor huidonderzoek terecht?

Dat kan zeker. Alleen beschikken zij niet over de 360WB Vectra. Dit apparaat waarmee we 3D-foto’s maken staat binnen Nederland alleen in ons Centrum. Wereldwijd zijn we een van de weinige onderzoekscentra die met dit supermoderne apparaat werken. De apparatuur maakt het onderzoek en vervolgonderzoek nóg nauwkeuriger.

Hoe snel krijg ik de uitslag van onderzoek?

Vaak kunnen we op basis van het 3D-foto-onderzoek al bepalen of er wel/geen sprake is van een melanoom. Besluiten we tijdens het onderzoek om een moedervlek te verwijderen of een klein beetje weefsel weg te nemen, dan wordt dit onderzocht door de patholoog. Meestal volgt de uitslag van dat onderzoek binnen één week.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.