Download app Vacatures
Menu
Sluit

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is een vorm van kanker die alleen mannen kunnen krijgen. Vrouwen hebben namelijk geen prostaat. De prostaat is een klier die tussen de blaas en de plasbuis ligt. Het is de plek waar het zaadvocht wordt aangemaakt. Bij prostaatkanker zit er een kwaadaardige tumor ín die prostaat. Een ander woord voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.

Veel voorkomende ziekte

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen ouder dan 55 jaar. In 2020 werden er in Nederland ongeveer 13.000 nieuwe gevallen van prostaatkanker vastgesteld. Van alle mannen die de diagnose kanker kregen, had 21% prostaatkanker. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 64 jaar; 76% is jonger dan 70 jaar. Prostaatkanker is dus een zeer veel voorkomende ziekte en komt zeker niet alleen bij oude mannen voor.

Wat zijn de levensverwachtingen?

Meestal is prostaatkanker een langzaam groeiende kankersoort, die in het begin onschuldige klachten oplevert. Daardoor merken mannen met prostaatkanker daar in de beginfase vaak weinig van. Is prostaatkanker bij de diagnose niet uitgezaaid, dan zijn de vooruitzichten gunstig. Bij uitgezaaide prostaatkanker is de verwachting veel minder goed. Het is belangrijk dat mannen zich goed laten informeren over prostaatkanker. Behoren ze wel of niet tot een risicogroep? En willen ze zich wel of niet laten onderzoeken op mogelijke prostaatkanker?

Wanneer prostaatkankeronderzoek?

 

Team prostaatkanker

Onze vriendelijke professionals werken samen aan vroegdiagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk ontmoet u ze binnen ons Centrum.

Veelgestelde vragen over prostaatkanker
Wat is PSA?

Prostaat- specifiek antigeen (PSA) is een eiwit dat door de prostaat wordt gemaakt. Dus alleen bij mannen kan een PSA-waarde worden gemeten. Dat gebeurt met een simpele bloedtest. Een verhoogde PSA-waarde kan een signaal zijn dat er sprake is van prostaatkanker, maar er kunnen ook onschuldige oorzaken zijn.

Heb ik prostaatkanker bij een verhoogde PSA-waarde?

Die conclusie kunnen we niet trekken alleen op basis van PSA-waarde. De gewone PSA-waarde ligt ergens tussen de nul en vier microgram per liter bloed. Daarboven spreken we van een verhoogde waarde. Die verhoging kan ook te maken hebben met het ouder worden, een ontsteking van de prostaat of een goedaardige aandoening. Dus een verhoogde PSA-waarde kán wijzen op prostaatkanker, maar dat hoeft niet. Aanvullend onderzoek geeft meer duidelijkheid.

Wat betekent ‘actief afwachten’?

Bij een langzaam groeiende vorm van prostaatkanker is de tumor nog klein én groeit deze ook heel langzaam. Dan is het niet nodig om actief te behandelen. U blijft dan wel onder controle van ons Centrum. Dat bedoelen we met actief afwachten (active surveillance)

Alleen oude mannen krijgen toch prostaatkanker?

Nee, zeker niet. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij 55+ mannen. In 2020 kregen in Nederland zo’n 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Van alle mannen die de diagnose kanker kregen had 21% prostaatkanker.

Welke mannen hebben een verhoogd risico op prostaatkanker?

Wat we tot nu toe weten is dat mannen van Afrikaanse origine en mannen van wie een eerstegraads familielid is overleden aan prostaatkanker zelf een sterk verhoogde kans op prostaatkanker . Op basis van wetenschappelijk onderzoek, waar ook ons Centrum aan bijdraagt, krijgen we steeds meer inzicht in de risicofactoren.

Gaan er mannen dood aan prostaatkanker?

Helaas wel. Het is een fabeltje dat bijna alle oudere mannen prostaatkanker krijgen en dat niemand eraan overlijdt. Helaas zien we nog te veel mannen te laat. Die krijgen de diagnose pas als de kanker al is uitgezaaid. Vroegdiagnostiek én meer kennis over risicofactoren moeten zorgen dat we steeds beter weten welke mannen we wel/niet moeten onderzoeken en wanneer.

Is prostaatkanker erfelijk?

Er kan sprake zijn van erfelijke aanleg en dus een verhoogd risico. Daarbij kijken we naar prostaatkanker bij familie in de eerste of tweede graad; vader, zoon, broer, opa en kleinzoon.

Doet een biopsie pijn?

Bij een biopsie worden de huid tussen uw balzak en anus en het weefsel tussen de huid en prostaat verdoofd. Dit gebeurt met een dunne naald. Ondanks die verdoving kan de biopsie, het wegnemen van stukjes weefsel, gevoelig zijn. Het helpt als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen.

Moet ik nuchter zijn voor de biopsie?

Nee, dat hoeft niet. U mag gewoon eten en drinken.

Kan ik na een biopsie zelfstandig naar huis?

Soms zijn mannen na het onderzoek even licht in het hoofd. Het is niet verstandig om na het onderzoek auto te rijden of te fietsen. We raden u aan om iemand mee te nemen die u naar huis brengt.

Wanneer krijg ik de uitslag van de biopsie?

U krijgt de uitslag binnen één week. Dat gebeurt meestal via een videoconsult, dus dan hoeft u niet naar het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek te komen. U ontvangt de afspraakbevestiging voor dit gesprek vaak ná de biopsie. Dat gebeurt via de mail en uw app.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.