Download app Vacatures
Menu
Sluit

Verwijscriteria prostaatkanker

Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek prostaatkanker richt zich op een persoonlijke risicostratificatie voor vroegdiagnostiek en vervolgonderzoek. Daardoor verminderen we onnodige prostaatbiopten, diagnoses en overbehandeling. Huisartsen en specialisten kunnen mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker naar ons verwijzen. De volgende richtlijnen kunnen hiervoor gehanteerd worden:

  • Asymptomatische mannen met een verhoogd serum PSA met een minimale levensverwachting van >10 jaar. Mannen met een matig verhoogd serum PSA (PSA <10ng/ml) bij voorkeur pas verwijzen als bij twee afzonderlijke metingen, met een tijdsinterval van 6 weken, het PSA verhoogd is.
  • Mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker op basis van een belaste familieanamnese, Afrikaanse afkomst en/of BRCA1/2-mutatie.
  • Symptomatische mannen (plasklachten) met een verhoogd serum PSA. Deze mannen verwijst u naar ons Centrum als bij twee afzonderlijke metingen, met een tijdsinterval van 6 weken, het PSA verhoogd is.

In het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek prostaatkanker worden geen mannen  onderzocht met plasklachten op basis van benigne prostaathypertrofie. Zie de NHG-richtlijnen. De doorverwijzing naar ons Centrum regelt u via Zorgdomein, Antoni van Leeuwenhoek Centrum voor Vroegdiagnostiek.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.